За вината „КАТЕНА ЗАПАТА“
През 1898 от Италия в Аржентина пристига прадядото на сегашния Никола – Никола Катена. Описват го като голям оптимист, който вярва, че е намерил обетованата земя в Мендоса и през 1902г. Засажда първото си лозе с малбек /този сорт произлиза от Бордо/. Неговият син Доминго, превръща винарната в една от най-големите в винарни в Мендоса. До 1960год. Обаче винарната се бори, за да оцелее поради лошата икономика на Аржентина. В един момент се оказва, че е по-изгодно да не берат грозде изобщо, от колкото да произвеждат вино на загуба. Никола Катена е тихият революционер във фамилията, който всъщност успява да вдигне винарната до нивото, в което е тя в момента. Той поема семейния бизнес през 1960год. И се концентрира върху увеличаването на пазара в Аржентина през смутните времена на 1970г. През 80-те той става гостуващ професор по икономика в Калифорнийския университет и бива вдъхновен от Напа Вали. Прави дълги разходки със съпругата и дъщеря си Адриана из лозята – към този момент никой не си и помисля, че Новия свят може да бъде съперник на Франция. Когато се връща в Аржентина той продава винарните си, които произвеждат трапезни вина, за което го обявяват за луд /защото към този момент това са силните вина от Аржентина/ и си запазва само винарна Есмералда, в която се винифицират най-добрите брандове на фамилията. През 1980г. Никола се подготвя да търси най-добрите места за засаждане на лозя. Започва да сади шардоне и малбек на много висока надморска височина, защото само така според него може да бъде конкуренция, като поема рискове и притиска до последно границите на издръжливост на насажденията си. Той открива, че земята, която е изоставена от европейските заселници поради ниската си плодовитост, е всъщност доста подходяща за отглеждане на лозя. Пустинният климат му позволява да контролира качеството и да осъществява стриктно контролирано напояване.
Семейство е отдадено на отключването на тайните на тяхната земя и са горди да представят вината на Мендоса на света. Те превръщат една пустиня в едни от най-уникалните и красиви лозя в света. Те предават знанията си от поколение на поколение. Историята на винарната е история за това как се поемат рискове, как се влага много воля, разчита се на малко късмет по пътя, за да превърнат съкровището, което им дава тероара в извор за вина, които носят името им.
За 20 години Николас засажда почти непреброими сортове както и различни клонове в своите планински лозови масиви. Откриват, че микроклимата на различните части дори и в едно лозе може да се различава доста една от друга. Една разновидност от сорт, дори и един и същ клон предоставят различни аромати и вкусове благодарение на тези уникални микроклимати.
Лозята, засадени със шардоне, са клонове на тези от Франция и дават доста добри резултати в този микроклимат.
Kатена Малбек има наситен тъмно виолетов цвят с изразени черникаво-лилави тонове. Ароматната структура е изпълнена с узрели тъмни плодове, цветни ноти на теменужки и лавандула и щипка ванилия и подправки. Вкусът започва със сладки черни вишни и има богата текстура. Има изразени минерални нотки, както и пластове от шоколад и пикантен черен пипер. Завършекът е мек и сладък с узрял танин и жизнена киселинност.
Тогава идва въпроса – какво да прави със сорта малбек, според баща му Доминик – достоен да съперничи на този от Бордо. Не е бил сигурен, че ще може да отлежава. След като умира баща му през 1989г. Той решава да вложи всичките си усилия, за да докаже тезата на баща си. Работи 5г. Над 60 годишното си лозе Анджелика и п/з 1994г. Произвежда първото Катена Малбек, което задоволява желанието му за качество.
За да избере какви клонове на малбек да засади в новите си лозя – остава разочарован от тези от Франция, той засажда 145 клона в лозята на Пирамидата, от които избира 5 и те биват засадени в отделни зони в лозето Алтамида – от там се ражда и най-добрия малбек.
Раждането на Катена Алта и Николас Катена Запата.
През 1995 Хосе Галанте /уайн мейкър от 1975г/ бутилира първото шардоне от региона с по-хладен климат Тупунгато, с набрано грозде от зона 4 на лозето Доминго за Катена Алта шардоне.
През 1994 година Никола Катена създава първото премиум сортово аржентинско вино от малбек, експортирано в целия винен свят. Това му струва 15 години винени проучвания и три години експерименти във винарната преди фамилията да покажат на света първият Катена Малбек. В следващите две години енологът Хосе Галанте уточнява най-добрите лозя, раждащи каберне совиньон, шардоне и малбек и винифицира първата реколта Катена Алта вина в много малки количества. Тези вина продължават да бъдат малки партиди вино от конкретни лозя на фамилията. Бъчвите със специалните вина се подлагат на допълнителен много строг избор в избата.
Виното е с дълбок, тъмно пурпурен цвят с виолетови тонове. Носът е интензивен и многопластов, с аромат на зряла слива и боровинки, флорални нотки, виолетки и сладки подправки. В устата виното е изпълващо, едновременно елегантно с усещане за презряла череша и черен пипер. Финалът е дълъг и незабравим с меки, зрели танини.
Катена Алта Малбек се ражда от плодовете на зона 18 на лозето Анджелика, зона 4 на Пирамидата, зона 2 на Ля Консулта и зони 3 и 9 на лозето Адриана със средна надморска височина от 700 до 1200 метра. Реколта 2003 е чисто сортово вино от малбек, роден в песъчливите почви на лозе Адриана и глинесто-песъчливата земя на 70 годишната Анджелика. По-високата с 2 °C средна температура през март прави гроздето на Адриана отлично обагрено и със структурирани аромати. Анджелика дава на плода при средна температура плюс 2,3 °C забележителна текстура и меки, копринени танини. Това вино претърпява най-строгата селекция на грозде от технолозите при беритбата и най-внимателната винификация от енолозите в избата.
Виното е ферментирало две седмици при температура не по-висока от 27 °C след 28 дневна мацерация. Отлежало е 18 месеца във френски дъб, 60% на първо зареждане. Виното е нефилтрирано.